Search

Forums

Put your welcome message here. You can edit this in the admin site.

Tuesday, July 21, 2026 3:07:11 PM

Weekend z tatą i ruletką

2 days ago
#104 Quote
Mój tata zawsze był człowiekiem czynu. Emerytura go nie spowolniła, wręcz przeciwnie – znalazł sobie hobby, które pochłonęło go bez reszty. Mówię o majsterkowaniu, ale nie takim zwykłym, tylko o renowacji starych radyj. Cały garaż zamienił w warsztat, a ja, jako jego syn, regularnie dostawałem wezwania do pomocy. „Przyjedź, trza potrzymać, a i kawę zrobimy” – to był jego standardowy komunikat. W zeszły weekend znów zadzwonił. Miał nowy nabytek – radziecki „Spidola” z lat 70., cały w kurzu i z popękaną obudową. Wiedziałem, że będzie to długie popołudnie.

Pojechałem do niego w sobotę około jedenastej. Słońce grzało przez okna garażu, a w powietrzu unosił się zapach starej elektroniki i rozpuszczalnika. Tata, w podartych dżinsach i koszulce z napisem „Radioamator”, już grzebał śrubokrętem w środku. „Chodź, zobacz, co znalazłem” – powiedział z uśmiechem, wskazując na stertę kabli. Przez następne dwie godziny wyciągaliśmy starą elektronikę, czyściliśmy styki i wymienialiśmy kondensatory. Rytm pracy był monotonny, ale miał w sobie coś kojącego. Gadaliśmy o wszystkim – o polityce, o starych filmach, o tym, że sąsiad znowu postawił płot o dziesięć centymetrów za daleko.

W pewnym momencie tata wyprostował się, przeciągnął i powiedział: „Słuchaj, nogi mi już drętwieją. Może byśmy tak na chwilę przystanęli? Wiesz, ostatnio znalazłem sobie nowy sposób na relaks”. Spojrzałem na niego podejrzliwie. Tata zawsze był raczej przeciwny gierkom w internecie, uważał to za stratę czasu. „Jaki sposób?” – zapytałem, odkładając lutownicę. „No, takie jedno miejsce, gdzie można sobie pokręcić” – uśmiechnął się tajemniczo.

Wyciągnął z kieszeni spodni starą, porysowaną komórkę. Nie smartfon, tylko taki stary klawiszowiec z ekranem jak z 2005 roku. „Tato, ty na tym chcesz grać?” – zaśmiałem się. „A co, myślisz, że stary już do niczego?” – odparł i pokazał mi ekran. Zobaczyłem stronę z kolorowymi bębnami. Okazało się, że od miesiąca, gdy ja nie mogłem przyjechać, on wyszukiwał w necie jakieś automaty. Powiedział, że pomaga mu to oderwać myśli od bólu w kolanie. „Zobacz, tu trzeba zrobić vavada login i już można próbować szczęścia. Proste, nie?” – dodał z dumą.

Przyznam, że byłem zaskoczony. Mój tata, który zawsze mówił, że „pieniądze nie rosną na drzewach”, nagle opowiadał o spinningach i bonusach. Ale widziałem, że to go cieszy. Nie grał o wielkie stawki, za grosze. Mówił, że najważniejsza jest ta chwila, gdy bębny się kręcą i nie wiesz, co wypadnie. „To jak z tym radiem – dodał, wskazując na rozłożony sprzęt – najpierw nie wiesz, czy zagra, a potem nagle słyszysz głos. Tylko tu szybciej”.

Usiedliśmy na starych skrzynkach po jabłkach. Zrobiłem kawę z termosu, a on włączył swoją stronę. Pokazał mi, jak obstawia proste linie. Mówił, że nie celuje w wielkie wygrane, tylko w małe, częste trafienia. „Raz wygrałem równowartość dwóch paczek kawy – powiedział z satysfakcją – a wczoraj dobiłem do dwudziestu złotych. Żona się zdziwiła, jak przyniosłem bułki z tej kasy”. Śmiał się, a ja patrzyłem na niego inaczej. Zawsze myślałem, że to nudne hobby dla starych, ale on pokazał mi, że chodzi o coś więcej.

Zauważyłem, że nie mówił o pieniądzach jak o celu. Dla niego to była przygoda. „Wiesz, jak robisz vavada login, to czujesz się, jakbyś wchodził do innego świata – powiedział, kręcąc głową. – Po godzinie w garażu, po tych śrubkach i kurzu, to jest jak oddech. Tylko nie mów mamie, bo powie, że wariuję”.

Przez następną godzinę siedzieliśmy tak, gadając na zmianę o radiach i o jego nowym „hobby”. Dał mi nawet spróbować na swoim telefonie. Kliknąłem parę razy, wygrałem kilka groszy i poczułem to samo – lekkie podekscytowanie. To nie była chciwość, tylko taka dziecięca radość, jakbyś odkrywał coś nowego. Tata, widząc mój uśmiech, poklepał mnie po ramieniu: „No widzisz, a mówiłeś, że to głupie”.

Pod wieczór wróciłem do domu zadowolony. Nie dlatego, że wygrałem kasę (bo nie wygrałem), tylko dlatego, że s
0